dinsdag 4 september 2012

vespa dakar mods


om het ruige terrein in afrika aan te kunnen, was het toch wel nodig mijn PX wat aan te passen. ik heb bewust zo weinig mogelijk aanpassingen gedaan, want ik zou haar uiteindelijk wel terug in originele staat willen brengen.

maar er waren toch enkele musts:
  • stevigere schokdempers: aangezien de wegen in afrika niet altijd in even goede staat zijn, zullen de veren nogal wat te verduren krijgen. en met de vele putten en 'wasborden' kan een te zachte vering ervoor zorgen dat je grip en dus controle verliest. vandaar dus stevige schokdempers. vooraan zit een carbone en achteraan een SIP en bij beide kan de hardheid manueel ingesteld worden.
  • set nieuwe banden: om zowel op asfalt als op ruwe oude (zanderige) banen te rijden, was het noodzakelijk een goede band te vinden. een noppenband is perfect voor ruw terrein en modder, maar op de asfalt is de wegligging niet best en verslijt de band terwijl je ernaar kijkt (dus zeker geen 4000km). dus gekozen voor een middelweg: een all-weather band met goede load-index en van goede kwaliteit: heidenau k58. deze zouden de 4000km moeten aankunnen...
  • tubeless velgen: niet iedereen is het er over eens of dit nu goed/slim is, maar toch maar gekozen voor deze optie. voordelen: geen klapband bij lek (zeer gevaarlijk op een vespa), langs de weg te herstellen met 'plug' of 'reparatiespuitbus'. nadelen: bij scheurtje aan zijkant is hele band onherstelbaar (anders kan je je verhelpen met een nieuwe binnenband), de velgen zijn in aluminium en zouden kunnen breken bij een harde schok (in tegenstelling tot een buil in stalen velgen die eruit te kloppen is). ik heb dus voor veiligheid gekozen, maar mijn reservewiel is toch van staal :-)
  • nieuwe remmen voor en achter: niet onbelangrijk en ze waren toch aan vervanging toe.
  • nieuwe kabels: het meest voorkomende probleem bij een PX is (naast lekke band) het breken van de kabels (koppeling, gas, versnelling), dus maar meteen een nieuwe set erop laten zetten.
de beschermkapjes op de lampen zijn eerder cosmetisch, maar ik wou mijn PX toch een beetje een off-road look geven :-)

xclusive bike te torhout zorgde ervoor dat alle bovenstaande deskundig geïnstalleerd werd, waarvoor dank!

nu enkel nog wat opnieuw leren rijden, want met zo'n stevige vering en nieuw banden is het toch wel wat wennen. ik heb de indruk dat ik een halve meter hoger zit dan normaal en de stuurbekrachtiging :-) is wat te los afgesteld... het lijkt wel alsof ik voor de eerste keer op een vespa zit als ik in een bocht ga...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten